Cilt: 10 Sayı: 2, 30.12.2022

Yıl: 2022

Araştırma Makaleleri

Editörden

Editoryal

1. Editörden

Tokat İlmiyat Dergisi, 30 Haziran ve 30 Aralık tarihlerinde yılda iki sayı olarak TOGÜ İslami İlimler Fakültesi tarafından yayımlanan akademik bir dergidir. Dini araştırmalar (sosyal ve beşerî bilimler) alanında yazılan makale, tercüme, kitap kritiği gibi çalışmaları yayımlamayı ve kamuoyu ile paylaşmayı amaçlamaktadır.

Derginin hedef kitlesi, ilahiyat alanında çalışmalar yapan akademisyenler ve bu konulara ilgi duyan diğer bilim insanlarıdır. Dergimiz, İlahiyat Temel Alanındaki disiplinlerde üretilen çalışmaları yayınlamaktadır. Buna göre; Temel İslam Bilimleri alanında Tefsir, Hadis, Kelam, İslam Hukuku, İslam Mezhepleri Tarihi, Tasavvuf, Kıraat, Arap Dili ve Edebiyatı; Felsefe ve Din Bilimleri alanında Din Felsefesi, Din Psikolojisi, Din Sosyolojisi, Din Eğitimi, Dinler Tarihi, Felsefe Tarihi, İslam Felsefesi, Mantık; İslam Tarihi ve Sanatları alanında İslam Tarihi, İslam Sanatları Tarihi, Türk-İslam Edebiyatı ve Dinî Musiki alanında üretilen eserlere yer verilmektedir.

  1. Gönderilen makaleler başlık, özet/geniş özet, kaynakça dâhil 9000 kelimeyi geçmeyecek şekilde yazılmalıdır.
  2. Başlıklandırma, atıf, transkripsiyon, kısaltmalar ve kaynakça yazımında İsnad 2. Edisyon kullanmalıdır.
  3. Makale İsnad Font yazı tipi kullanılarak yazılmalıdır. Makalede mutlaka üst başlık, İngilizce başlık, 150-250 kelimelik Türkçe ve İngilizce kısa özet, en az 5 anahtar kelime ile 750 kelimelik İngilizce geniş özet (geniş özetler yayın kabulünden sonra istenecektir) olmalıdır. Özette geçen kişi/kişiler, eser isimleri ve önemli kavramlar İngilizceye çevrilirken İsnad 2. Edisyon çeviri yazı alfabesi dikkate alınmalıdır. Yabancı dilde kaleme alınan makalelerde mutlaka üst başlığın Türkçesi de olmalıdır.
  4. Makale metninde kesinlikle yazar ad-soyad, künye bilgisi ve şayet makale tez, proje, tebliğ vb. üretilmişse buna dair bir bilgi bulunmamalıdır. Bu bilgilerin tamamı Makale Kapak Yazısında olmalı ve makaleden ayrı gönderilmelidir. Kapak Yazısı, makalenin yükleme aşamasında sistemden indirilerek gerekli bilgilerin doldurulmasının ardından ilk başvuruda yüklenmelidir.
  5. Makale sayfa düzeni:
    Tüm kenar boşlukları: 2,5 cm
    Tüm Satır Aralıkları: Tek
    Metin Boyutu: 10 punto
    Paragraf girintisi: 1 cm ve iki yana yaslı
    Paragraf Aralığı: önce 6 nk, sonra 6 nk
    Dipnot Boyutu: 8 punto
    Dipnot girintisi: Asılı 0,5 cm
    Dipnotlar mutlaka İsnad 2 atıf sistemine göre yazılmalıdır.
    Dipnotta ve Kaynakçada eserin bilgileri eksik olmamalıdır.
    Kaynak bilgilerinde eksiklik olanlarda ise İsnad 2. Edisyon’a başvurulmalıdır.
  6. Başlıklar:
    Tüm başlıkların yazı tipi İsnad Font, 10 punto ve Bold olmalıdır.
    Tüm başlıkların sadece ilk harfi büyük olmalıdır.
    Giriş ve Sonuç başlıklarında herhangi bir numaralandırma olmamalıdır.
    Diğer başlıklar 1., 2., (varsa 1.1., 1.2. 1.1.1., 1.1.2.) şeklinde numaralandırmalıdır.
  7. Tüm alıntılar İsnad Atıf Sistemine uygun olmalıdır.
  8. Arapça makalelerde yukarıdaki yazım kuralları geçerli olmakla birlikte aşağıdaki hususlar dikkate alınmalıdır:
    Arapça kaleme alınan makaleler için yazı tipi Traditional Arabic olmalıdır.
    Metin puntosu 14, tüm rakamlar (dipnot rakamları, başlıklardaki rakamlar, vefat tarihleri vs.) 12 punto, Latin ve Türkçe yazılan yazılar ise 12 punto olmalıdır.
    Arapça yazılan dipnotlar 12 punto, tüm rakamlar (dipnot numarası, basım tarihi, cilt ve sayfadaki rakamlar) 10 punto, Türkçe ve Latin harfleriyle yazılan yazılar ise 10 punto olmalıdır.
    Başlıklandırma, atıf, transkripsiyon, kısaltmalar ve kaynakça yazımında İsnad 2. Edisyon kullanmalıdır.
    Arapça makalelerde ayrıca Latin harfleriyle düzenlenmiş kaynakça eklenmelidir.

              Bu şartları yerine getirmeyen yazılar hakem değerlendirme sürecine alınmayacaktır.

           Karşılaştığınız sorunlar için ilmiyat@gop.edu.tr e-posta adresi ile iletişime geçebilirsiniz.

Hakemli dergide bir makalenin yayımlanması uyumlu ve saygı duyulan bilgi ağının gelişmesinde gerekli bir temel yapı taşıdır. Bu, yazarların ve onları destekleyen enstitülerin çalışmalarının kalitesinin doğrudan yansımasıdır. Hakemli makaleler bilimsel metotları destekler ve şekillendirir. Bu yüzden beklenen etik davranışların standartlarında anlaşmaya varmak yayımlama ile ilgili tüm taraflar, yazar, dergi editörü, hakem ve yayımcı kuruluşlar için önemlidir:

1. Yazarlık

Kaynakça listesi eksiksiz olmalıdır.

İntihal ve sahte veriye yer verilmemelidir.

Aynı araştırmanın birden fazla dergide yayımlanmasına teşebbüs edilmemeli, bilim araştırma ve yayın etiğine uyulmalıdır.

Bilim araştırma ve yayın etiğine aykırı eylemler şunlardır:

a) İntihal: Başkalarının fikirlerini, metotlarını, verilerini, uygulamalarını, yazılarını, şekillerini veya eserlerini sahiplerine bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseriymiş gibi sunmak,

b) Sahtecilik: Araştırmaya dayanmayan veriler üretmek, sunulan veya yayınlanan eseri gerçek olmayan verilere dayandırarak düzenlemek veya değiştirmek, bunları rapor etmek veya yayımlamak, yapılmamış bir araştırmayı yapılmış gibi göstermek,

c) Çarpıtma: Araştırma kayıtlarını ve elde edilen verileri tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan yöntem, cihaz ve materyalleri kullanılmış gibi göstermek, araştırma hipotezine uygun olmayan verileri değerlendirmeye almamak, ilgili teori veya varsayımlara uydurmak için veriler ve/veya sonuçlarla oynamak, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmek,

ç) Tekrar yayım: Bir araştırmanın aynı sonuçlarını içeren birden fazla eseri doçentlik sınavı değerlendirmelerinde ve akademik terfilerde ayrı eserler olarak sunmak,

d) Dilimleme: Bir araştırmanın sonuçlarını araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde, uygun olmayan biçimde parçalara ayırarak ve birbirine atıf yapmadan çok sayıda yayın yaparak doçentlik sınavı değerlendirmelerinde ve akademik terfilerde ayrı eserler olarak sunmak,

e) Haksız yazarlık: Aktif katkısı olmayan kişileri yazarlar arasına dâhil etmek, aktif katkısı olan kişileri yazarlar arasına dâhil etmemek, yazar sıralamasını gerekçesiz ve uygun olmayan bir biçimde değiştirmek, aktif katkısı olanların isimlerini yayım sırasında veya sonraki baskılarda eserden çıkarmak, aktif katkısı olmadığı halde nüfuzunu kullanarak ismini yazarlar arasına dâhil ettirmek,

f) Diğer etik ihlali türleri: Destek alınarak yürütülen araştırmaların yayınlarında destek veren kişi, kurum veya kuruluşlar ile onların araştırmadaki katkılarını açık bir biçimde belirtmemek, insan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda etik kurallara uymamak, yayınlarında hasta haklarına saygı göstermemek, hakem olarak incelemek üzere görevlendirildiği bir eserde yer alan bilgileri yayınlanmadan önce başkalarıyla paylaşmak, bilimsel araştırma için sağlanan veya ayrılan kaynakları, mekânları, imkânları ve cihazları amaç dışı kullanmak, tamamen dayanaksız, yersiz ve kasıtlı etik ihlali suçlamasında bulunmak (YÖK Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi, Madde 8).


2. Yazarın Sorumlulukları

Tüm yazarlar önemli oranda araştırmaya katkıda bulunmalıdır.

Makaledeki tüm verilerin gerçek ve özgün olduğu beyanı gerekir.

Tüm yazarlar geri çekmeyi ve hataların düzeltilmesini sağlamak zorundadır.

3. Hakemliklerin Sorumlulukları

Değerlendirmeler tarafsız olmalıdır.

Hakemler araştırmayla, yazarlarla ve/veya araştırma fon sağlayıcılar ile çıkar çatışması içerisinde olmamalıdır.

Hakemler ilgili yayımlanmış ancak atıfta bulunulmamış eserleri belirtmelidirler.

Kontrol edilmiş makaleler gizli tutulmalıdır. 

4. Editöryal Sorumluluklar

Editörler bir makaleyi kabul etmek ya da reddetmek için tüm sorumluluğa ve yetkiye sahiptir. 

Editörler kabul ettiği ya da reddettiği makaleler ile ilgili çıkar çatışması içerisinde olmamalıdır. 

Sadece alana katkı sağlayacak makaleler kabul edilmelidir. 

Hatalar bulunduğu zaman düzeltmenin yayımlanmasını ya da geri çekilmesini desteklemelidir. 

Hakemlerin ismini saklı tutmalıdır ve intihal/sahte veriye engel olmalıdır.

Hakemlik süreci bilimsel yayımlamanın başarısının merkezinde bulunmaktadır. Hakemlik sürecinin korunması ve iyileştirilmesi taahhüdümüzün bir parçasıdır ve tokat ilmiyat dergisi’nin bilim camiasına yayıncılık etiği ile ilgili her durumda özellikle şüpheli, yinelenen yayınlar olması durumunda ya da intihal durumlarında yardım etme zorunluluğu vardır. 

Okuyucu tokat ilmiyat dergisi'nde yayınlanan bir makalede önemli bir hata ya da yanlışlık fark ettiğinde ya da editoryal içerik ile ilgili bir şikâyeti (intihal, yinelenen makaleler vb.) olduğunda ilmiyat@gop.edu.tr adresine mail atarak şikâyette bulunabilir. Şikâyetler gelişmemiz için fırsat sağlayacağından şikâyetleri memnuniyetle karşılarız, hızlı ve yapıcı bir şekilde geri dönüş yapmayı amaçlarız. 

İntihali Ortaya Çıkarma

Tokat İlmiyat Dergisi'ne yayınlanmak üzere gönderilen makaleler, ez iki hakem tarafından çift taraflı kör hakemlik değerlendirmesine tabi tutulur. Ayrıca intihal tespitinde kullanılan özel program aracılığıyla makalelerin daha önce yayımlanmamış olduğu ve intihal içermediği teyit edilir.

• Tokat İlmiyat dergisi açık erişimli bir dergidir, dergi için herhangi bir ücret talep edilmez.
• Yayımlanan metinleri için yazara ücret ödenmez.
• Editör kuruluna ve hakemlere herhangi bir ücret ödenmez.
• Çevirilerin tüm mali ve hukuki telif hakkı işlemleri çevirmen tarafından yapılır.
• Telif hakkı bedeli ve diğer türlü hiçbir ücret için çeviri sahibine mali destek sağlanmaz.
• Yazar, çeviriyi Tokat İlmiyat Dergisi’ne gönderdiği tarihten itibaren tüm mali, hukuki ve ilmi sorumluluğu kabul etmiş sayılmaktadır.

Creative Commons Lisansı